Julianadorp mei

Verslag van onze kampeerweek in Julianadorp

van 4 t/m 11 mei 2019

We stonden op SVR-Camping Koegras,  op een mooi veld met groen omzoomd. Als de zon scheen, kon je lekker luw zitten. In vergelijking met andere campings in de omgeving prijsden we onszelf hier erg gelukkig mee, vooral omdat we in deze week met een koude wind moesten dealen.

De camping had prima sanitair, brandschoon en we mochten voor de koffie- en borreltijd en ‘s-avonds gebruik maken van een recreatiekamer, met (wel noodzakelijk) een kacheltje erbij. 

Ieder van de 7 deelnemers is op de eerste dag of avond gearriveerd en we werden hartelijk verwelkomd door Ineke P. die de leiding had. Steeds was er verse koffie.

Vanwege de droge koude wind, kozen we er op de eerste zondag voor om te gaan wandelen over het strand, nadat we uitgebreid van onze koffie met natuurlijk taart van Frank genoten hadden. 

Met de fiets naar strandslag Callandsogervaart, vandaar gelopen naar Restaurant Paal 6. Lekkere chocolademelk hebben ze daar.  De betaling verliep iets minder vlot, maar dat is gauw vergeten.

We probeerden nog via een ommetje richting Noorden door de duinen te fietsen (met tegenwind dus).  Dat viel niet mee en de groep heeft zich gesplitst.

 Lekker uitwaaien op strand van Julianadorp

Op maandag zijn we, fietsend langs diverse bollenvelden, naar Anna Paulowna gefietst.

Doel: Dierenpark Hoenderdaell, een park waar grote roofdieren worden opgevangen, verzorgd en soms begeleid richting terugkeer naar eigen biotoop in oorspronkelijk werelddeel.  Dit bleek een verrassend groen, beschut gelegen park te zijn, met een variatie aan dieren: wolven in roedels, beren, leeuwen, tijgers, apen, kangoeroes e.a.

De leeuwen kregen een les in het te pakken krijgen van voedsel (als een soort van prooi aangeboden).  Er waren ook veel soorten roofvogels. We hebben ons er goed vermaakt. De zon kwam zelfs weer door.

Op dinsdag was het doel van de fietstocht: het Marinemuseum in Den Helder.  Zeer indrukwekkend, met name de 90 meter lange onderzeeboot Tonijn. We konden erin en kregen indrukwekkende ervaringsverhalen te horen van ex-bemanningsleden. Aan te bevelen. Behalve de koude wind hadden we vandaag ook wel weer een zonnetje erbij. Bij het terugfietsen is de helft van de groep langs de zeedijk en door de duinen gegaan en de andere helft door het binnenland.

Den Helder bleef lokken, dus woensdag weer die kant op. De weersvoorspelling was niet zo best, dus:  het Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers. We weten nu wat er allemaal voor komt kijken, wil je een goed uitgerust redding’apparaat’ langs de hele kust paraat hebben. Dat is een hele organisatie! Petje af voor die mensen: vaak nog op vrijwillige basis.

De zoektocht naar Fort Harssens hebben we opgegeven vanwege de regen en slechte bewegwijzering. Flink natgeregend op de terugweg naar huis.

De gezamenlijke maaltijd in het plaatselijke restaurant ‘Effe’ hebben we deze dag al gedaan, omdat Henny vanavond al wilde vertrekken. Dit restaurant had al goede klandizie van Frank gehad, die steeds weer ander gezelschap als klant had meegenomen. Uiteraard zijn hier de nodige grapjes over gemaakt.

Drie dames zochten een gelegenheid om op een groot beeldscherm de wedstrijd van Ajax te zien. Zo kwamen ze in Schagen terecht. Een vol café in het centrum en bij een doelpunt van Ajax kwam ze een rondje van de zaak.

Donderdag: Texelseldag voor bijna de hele groep. Ondergetekende heeft zich hieraan onttrokken. Helemaal met de fiets. Eerst 10 km naar de boot. Op Texel 40 km rondgefietst via Oudeschild, knooppunt 37, den Burg, het Horntje/de boot. Vervolgens weer 10 km naar de camping.

Patatje en snack in Julianadorp. Er stond veel wind, maar het is overwegend droog gebleven. …… en…… iedereen kon het goed voelen in de benen. 

Ik, als achterblijver, heb genoten van het dagje rust en een prachtig kort relaxed fietstochtje gemaakt.

Op de laatste actiedag, vrijdag, is de helft van de groep naar Callandsoog gefietst.  De andere helft heeft ook met de fiets fort Kijkduin bij Huisduinen bezichtigd. Deze fietstocht verliep zeer relaxed langs nieuw fietspaadjes. 

Het fort komt uit de tijd van Napoleon.  Er zijn nogal wat zeestrijden in die omgeving geweest.  De bouw van het fort was indrukwekkend, o.a. een lange donkere gang, voorts een mooi gemetseld geheel.  Het er later in gemaakte zee-aquarium was prachtig om te zien. De manier waarop diverse vissen zwemmen én hun schutkleuren waren boeiend.

In de avonden is het centenspel een keer tevoorschijn gekomen, hebben we een keer heel lang na zitten praten na de koffie. Kortom: we hadden het goed met elkaar, Frank, Harry, Beatrix, Marjo. Henny en  de beide Inekes.

Zaterdag vertrekdag. We zijn allemaal hartelijk uitgezwaaid door Ineke P. , die nog 2 extra nachten bleef staan.

Ineke hartelijk bedankt voor de uitstekende leiding.  

Ineke D.